Gesprek met Tom van den Steen

woensdag 16 september 2020

Trainer Tom Van Der Steen begint aan zijn tweede seizoen bij onze club. Tijd om eens terug te kijken op het vorige seizoen en ook om hem eens te vragen wat zijn verwachtingen voor het komende voetbalseizoen zijn.

Het eerste wat Tom vraagt, na binnenkomst, is of ik het leuk/interessant vind om zijn analyse van de wedstrijd tegen HMVV eens te zien. Die wedstrijd is volledig opgenomen en Tom heeft daar een aantal goede, maar zeker ook verbeterpunten uitgehaald. Enkele daarvan bespreekt hij met de groep, maar enkele ook individueel. Ik krijg me daar heel veel ‘beelden’ van te zien en vraag na een uur of de spelers niet moe worden van al dat ge-analyseer. Tom zegt dan ook dat hij hen maar enkele onderdelen laat zien; anders wordt het voor de meeste spelers te veel. Wat ondergetekende het meest deugd deed was dat SDO bij hoekschoppen tegen met 10 man het eigen doel verdedigt en dat de elfde man ergens halverwege zijn eigen helft gaat staan. Eerst een doelpunt voorkomen is het devies van Tom. ( Dat het analyseren Tom wel toevertrouwd is, blijkt ook wel uit het feit dat hij in België in opdracht van een trainer ploegen geanalyseerd heeft die nu in de hoogste afdeling spelen, bijv. Beerschot). Als Tom op zijn praatstoel zit en over voetballen kan/mag praten is er geen houden aan….

Nu terug naar het vorige seizoen. Het persoonlijk doel van Tom was om zijn empathisch vermogen beter te maken. Dat is wel gelukt, vindt hij zelf. Ook communicatief gaat het beter; dat ligt aan mij en aan de groep. We maakten in de competitie de meeste doelpunten. Dat kwam doordat we best dominant gespeeld hebben en door in elke wedstrijd door te blijven gaan. De spelers wilden per se doelpunten maken; willen scoren tot de laatste minuut. De jongens stonden open voor mijn manier van voetballen, d.w.z. combinatievoetbal en geen lange ballen. We hebben veel doelpunten gemaakt uit stilstaande situaties; te weinig uit veldvoetbal. We missen te veel kansen. Heel tevreden ben ik over het feit dat we maar drie doelpunten tegen gekregen hebben uit stilstaande situaties. Dat komt vooral door de goede organisatie en een prima taakgerichtheid van de spelers.  Ontevreden ben ik over de trainingsopkomst. Er was geen enkele training dat de elf basisspelers er allemaal waren. Werk kan een reden zijn, maar dat is niet alleen de reden. In het algemeen ben ik redelijk tevreden! Het is mij bij SDO prima bevallen, anders had ik mijn contract niet verlengd. SDO is een gezellige dorpsclub; men loopt hier niet langs de schoenen, wat bij sommige andere clubs wel gebeurt. Ook ben ik erg tevreden over de staat van de velden; eigenlijk over de hele accommodatie.

Wat betreft volgend seizoen denk ik dat we ons moeten realiseren dat we vorig seizoen tegen het maximale aan zaten. Op bepaalde punten kan het altijd beter. Door omstandigheden heb ik er bij de trainingen vaak alleen voor gestaan. Dit jaar zal dat waarschijnlijk beter gaan. Spoordonk en Bergeijk zullen dit jaar met Vessem hoog eindigen. Ik hoop dat wij daaronder met enkele andere clubs kunnen strijden om een goede plaats in het linkerrijtje. Liefst in de top vier en natuurlijk ook een periode pakken. Zelf ben ik nooit tevreden. Wel voor de jongens ben ik blij, maar ’t kan altijd beter. Als de wedstrijd aan de gang is, ben ik constant aan ’t denken wat beter kan. Ik vergeet dan bijv. gewoon om wisselspelers in te brengen bij een veilige voorsprong. Weet soms zelfs de stand even niet. Ik heb meer (zelf)vertrouwen dan vorig jaar. Als trainer wil ik in de toekomst hogerop; een hogere klasse of een grotere club met mogelijkheden.

Harrie Hellegers.