IN GESPREK MET…HANS DE KORT

maandag 9 december 2019

Opleiding, werk en relatie: Ik ben 49 jaar oud en getrouwd met Heidy. We hebben drie kinderen : Josse (17), Freeke (16) en Marijn (13). Beide zonen voetballen bij SDO. In Hilvarenbeek ben ik geboren en daar heb ik tot mijn elfde gewoond. Daarna zijn we naar Lage Mierde verhuisd. Na de lagere school heb ik op het Pius X-college in Bladel het HAVO-diploma gehaald. Hierna ben ik begonnen aan de opleiding fysiotherapie, maar ben daar na een jaar mee gestopt. Ik ging in dienst en daarna volgde ik de opleiding tot verpleegkundige. Werk en opleiding gingen samen en op deze manier volgde ik ook de opleiding voor spoedeisende hulp. De laatste negen jaar werk ik als ambulanceverpleegkundige. Jaarlijks hebben we nu nog vier tot vijf bijscholingsdagen om de vaardigheden op niveau te houden.

Voetballoopbaan: Bij Hilvaria heb ik tot mijn elfde gespeeld; daarna altijd bij SDO. In de B-jeugd zijn we kampioen geworden. In dat team speelden o.a. Joost Huijbregts, Hans Verhoeven, René Huijbregts, Pieter Goutsmits en Richard Verbaandert. Op m’n zeventiende kwam ik al in SDO 1 en werden wij al meteen kampioen door in een beslissingswedstrijd in Diessen VCB uit Biezenmortel met 3-1 te verslaan. Ik speelde toen als jonkie met keeper Anton Koolen, de drie gebroeders Maas, Harrie Hellegers, Herman Jonkergouw en Will van Limpt. Later ben ik ook nog in ’95 kampioen geworden en in 1999 zijn we gepromoveerd met een sterk elftal waarin o.a. Bart van de Wiel, Maikel Pheninckx, Bas en Maarten Maas speelden. In 2001 ben ik in het eerste gestopt en heb toen nog een aantal jaren in het derde en vijfde elftal gespeeld. Vier jaar geleden ben ik gestopt met voetballen vanwege knieklachten.

Sterke – en verbeterpunten: Koppen kon ik goed en ook de techniek was meer dan voldoende. Ik had een goed inzicht en kon de wedstrijd goed ‘lezen’. Toen ik net in het eerste kwam, was de snelheid nog goed, maar die liep snel achteruit. Ook de conditie was voor verbetering vatbaar.

Voetbal en hobby’s: Mijn favoriete clubs zijn PSV en Willem 2. In het buitenland is dat Bayern München. Ik kijk niet alle voetbal. Bij Studio Sport PSV en Ajax, de Champions League en regelmatig  de Sportschau ( Bundesliga) en soms Match of the Day. Studio Voetbal kijk ik ook wel en heel soms Voetbal Inside. Verder kijk ik op tv vaak naar Pauw. Hobby’s zijn lekker eten en lezen ( detectives, biografieën en historische romans). Een keer per week doe ik mountainbiken en een paar keer per week doe ik aan fitness.

 


SDO’39: Mooie club. Er is saamhorigheid. Het heeft een sociale functie. Jammer genoeg zijn er een aantal mensen die alleen voetballen en verder niet echt bij de club betrokken zijn, maar gelukkig zijn er ook velen die dat wel zijn. SDO doet mij wel iets en heeft een plaats in mijn hart. Ik blijf er actief bij betrokken. De accommodatie ligt er schitterend bij. Zowel de senioren als de jeugd mogen zich iets meer naar buiten profileren. Valkuilen zijn het tekort aan medewerkers voor de kantine en het ontbreken van een secretaris in het seniorenbestuur.

Mijn functies: Ik ben enkele jaren jeugdleider en – trainer geweest. Heb samen met Joost Huijbregts twee jaar de jeugdlotto nagekeken en ben samen met mijn vrouw Heidy een jaar kantinebeheerder geweest. Ook was ik lid van de sponsorcommissie en heb als secretaris negen jaar in het hoofdbestuur gezeten. Momenteel ben ik voorzitter van de jeugdcommissie. Het loopt bij de jeugd best goed. Er zijn voldoende trainers en leiders. Het zou ideaal zijn als selectiespelers en andere jonge mensen in de begeleiding zouden komen van de oudere jeugdelftallen. En dat kan zijn als leider of als trainer, maar het liefst natuurlijk allebei samen.

Samenwerking met omliggende dorpen: Gaat redelijk goed. Alles gebeurt in een open communicatie naar elkaar toe. De jeugdleden in een combinatieteam hebben het naar hun zin. Ik denk wel dat in de toekomst de jeugdafdelingen van SDO, HMVV en Hulsel zich samen zullen voegen.

Over tien jaar: Wonen wij nog steeds in Lage Mierde en ben ik nog steeds betrokken bij SDO. Wel denk ik dan minder verantwoordelijkheden te hebben bij onze club. Er zal dan weer een dameselftal onder de vlag van SDO spelen en ik hoop en verwacht dat SDO nog een zelfstandige club is, waarvan het eerste elftal dan nog/weer in de vierde klasse speelt. En wat ook belangrijk is, is dat de erkende vutters van nu dat dan nog zijn en zo niet, dat er dan voldoende en goede opvolgers voor hen zijn.