In gesprek met...Paul van Gompel

zondag 12 mei 2019

Opleiding, werk, relatie: Ik heb altijd in Reusel gewoond en ben naar basisschool Plonderijen gegaan; daarna naar het PIUS x-college, richting VMBO-t. Nadat ik dat diploma behaald had, ben ik naar het CIOS in Sittard gegaan. Na drie jaar ben ik daar gestopt ( niveau 2 gehaald), maar daar kun je niks mee. Ik heb een tussenjaar ingelast en heb dat jaar bij aardbeienkwekerij Lavrijsen in Hulsel gewerkt. Na dat jaar ben ik de particuliere opleiding bij Instituut Broers, richting Sport en Beweging gaan volgen. Ik heb daar niveau 4 gehaald, wat je kunt vergelijken met een CIOS-diploma. Hierna ben ik begonnen op de Fontys Hogeschool in Eindhoven voor de opleiding tot gymdocent. Door blessures heeft de opleiding langer geduurd dan gepland, maar ik hoop volgende maand toch af te studeren. Het was best een pittige opleiding. Binnenkort hoop ik dus aan het werk te gaan als gymleraar. Al vier jaar heb ik een vriendin, Lucia v. d. Hoven uit Tilburg. Zij is fashion-designer ( ontwerper van kleding) en we hopen over een tijdje te gaan samenwonen.

Voetballoopbaan: Bij Reusel Sport heb ik altijd gekeept. Van het begin af aan wou ik keeper worden. Alleen in de F-jeugd mocht/moest ik ook elke wedstrijd een helft voetballen en dan speelde ik midvoor. In de F- en C-jeugd ben ik kampioen geworden. Ik speelde in de A2 toen ik op het CIOS zat. Van het CIOS moest ik stage lopen en ik deed dat bij de jeugd van PSV. Dat hield wel in dat ik op zondagochtend scoutingswerk moest doen, want dan kwamen veel jeugdspelers uit de regio bij PSV trainen. Ik moest daar mee kijken om te zien wie de beteren waren. Wel gek, want die jongens konden beter voetballen dan ik, maar goed, ik kon bij de senioren daardoor alleen pas om half 3 keepen. Bij Reusel Sport kwam ik niet in aanmerking voor het eerste. Mijn vader ontmoette toen regelmatig Jos Laamers en Jos was op zoek naar een keeper voor SDO 1. Dus hij vroeg mij naar SDO te komen. Ik deed dat toen, al kende ik eigenlijk alleen Christian Paridaans en Marco van Rijn. Ik kwam in het eerste en ontwikkelde me goed. Enkele jaren later vroeg Reusel Sport mij terug te komen en omdat ik toen nog zo hoog mogelijk wou keepen, deed ik dat. Bij Reusel Sport kwam ik in het eerste, maar door een vakantie in het seizoen raakte ik mijn plaats kwijt. Rest van het seizoen in het tweede gekeept. Voor het nieuwe seizoen zou ik weer een eerlijke kans krijgen, maar voor de gezelligheid en de familiaire sfeer ging ik terug naar SDO. Ik kwam weer in het eerste en dat bleef zo tot ik in februari 2017 tegen ZSC mijn kruisbanden afscheurde. Revalidatie duurde acht maanden. SDO vroeg Menno Sanders ( ook van Reusel Sport) om te komen keepen en die pakte zijn kans en kwam en bleef in het eerste. Totdat hij geblesseerd raakte en ik weer m’n kans kreeg en in het eerste kwam. Ging een tijdje goed, totdat ik uit tegen Bergeijk met mijn voet in het kunstgras bleef steken en nu mijn andere (rechter) kruisband afscheurde. Ik maak nu eerst mijn studie af en word dan begin juli geopereerd.

Sterke- en verbeterpunten: Ik ben meer een lijnkeeper. Reflexen en zweefmomenten zijn goed. Ook met afstandsschoten heb ik meestal niet zoveel moeite. Met hoge ballen, voorzetten heb ik meer problemen. Bijna elke keeper heeft dat. Een van de redenen daarvoor is volgens mij dat we zelf niet het lef hebben gehad in de jonge jaren als keeper om uit de goal te komen. Je bent dan niet zeker van je zaak en je vertrouwt dan op je verdediging, dat die het op zal lossen. Meevoetballen is in de loop der jaren beter geworden. Coaching van medespelers is ook wel in orde; soms riep ik eerst zelfs te veel.

SDO’39: Toen ik negen jaar geleden hier naar toe kwam, kende ik bijna niemand. In de loop der jaren worden het meer vrienden in heel de club. Je kent (bijna) iedereen; nu zijn het niet alleen maar medespelers. De club is zo’n soort huiskamer. Je hebt serieuze en onbenullige gesprekken. Men is er vrijwel altijd vriendelijk. Sportpark is geweldig. De jeugd zou een betere begeleiding moeten krijgen; vaste leiders en trainers. Mocht ik ooit een vaste baan hebben en tijd over, dan zou ik best wat voor de jeugd van SDO willen doen, omdat SDO mij ook veel gegeven heeft en ik met SDO nu een sterke band heb. Bij De Raven in Luijksgestel heb ik ook jeugdtrainers begeleid. Men zou eigenlijk sponsoren moeten zoeken die een jeugd coördinator en jeugdtrainers iets kunnen geven ( zoals bijv. bij Hoogeloon), maar bij SDO doe ik het voor niks.

Voetbal en hobby’s: Ik ben PSV supporter. Mijn vader heeft daar zelfs een seizoenkaart. Heb verder geen favoriete clubs. Aantrekkelijk voetbal vind ik altijd leuk. Ik volg het Nederlandse, Spaanse en Engelse voetbal en natuurlijk ook de Champions League. Als het geen voetbal is, kijk ik veel films en series. De rest van de tijd gaat op aan studie, vrienden en voetbal.

Toekomst: Dit seizoen maak ik af als verzorger. Volgend seizoen ga ik bij Hoogeloon de jeugd van onder 17 twee avonden training geven. Daar krijg ik een vergoeding voor. Bij SDO wil ik wel betrokken blijven. Word volgend jaar rustend lid. Wil wel iets als verzorger blijven doen. Of ik na mijn herstel terugkeer als keeper is nog maar de vraag.  Wel is het zo dat, als ik bij één club betrokken blijf, dat dat SDO is.

Over tien jaar: Ik heb m’n papieren gehaald om trainer te mogen zijn, maar die zijn ondertussen verlopen. Wil ik dus ooit trainer worden, dan zal ik een vervolgcursus moeten doen. Wie weet, word ik ooit nog trainer bij SDO 😊. Eerst moet ik dan ergens assistent-trainer worden of een jeugdelftal trainen dat eerste klas speelt. Verder denk ik samen te wonen met Lucia en hopelijk lopen er een of meerdere kinderen rond. En natuurlijk hoop ik ook een goede baan te kunnen behouden.

Nieuw Woensel 1 – SDO ’39 1 :  1-2.