In Gesprek met...Niels Gevers

vrijdag 14 september 2018

We doen het fantastisch als we uit de gevarenzone blijven.

Vorig seizoen speelde SDO een beroerde eerste competitiehelft. Na de winterstop ging het stukken beter met als resultaat het bereiken van de nacompetitie. Daarin werd gewonnen van Riethoven, zodat SDO na één jaar 5e klasse weer terugkeert in de 4e klasse. Minder derby’s helaas, maar wel een veel sterkere klasse. Zoals gebruikelijk vragen we trainer Niels Gevers om het afgelopen seizoen te evalueren en vooruit te kijken naar de komende competitie.                                                                                                              

Je bent er de eerste wedstrijd niet bij ?

Nee, ik ben dan met mijn vriendin op vakantie in Rome. We konden niet eerder gaan i.v.m. mijn werkzaamheden in de vakantie voor de voetbalschool van de KNVB. Door mijn voetbalwerkzaamheden ben ik veel van huis en ik kon het niet gewonnen krijgen om een dag eerder naar huis te gaan om toch bij de eerste wedstrijd aanwezig te zijn. Bij NAC en PSV ben ik gestopt met trainen, omdat het niet te combineren was met mijn werk bij de KNVB. Ik werk nu 3 dagen per week bij Cool Blue. Kan daar mijn tijd zelf indelen, zodat ik altijd bij de KNVB kan zijn, wanneer dat nodig is. Ik geef voetbaltrainingen op locatie, clinics voor bedrijven, voetbalkampen enz. Tribe sport betaalt mij, maar deze organisatie werkt voor de KNVB.

Hoe kijk je terug op vorig seizoen?

Ik vind dat we beter zijn gaan voetballen en dat we slimmer zijn geworden. Niet iedereen, maar sommige spelers zijn echt gegroeid. Looplijnen zijn verbeterd; we voetballen vanuit een idee en spelen nu met een zoneverdediging. In het begin vielen de resultaten tegen. Ik heb begrepen dat er in het verleden nooit een periode geweest is dat SDO1 er zo slecht voor stond. (derde van onderen in de laagste amateurklasse h.h.). Blijven motiveren is dan moeilijk. Ik had zoiets ook nog nooit meegemaakt. Het viel tegen dat het zo lang duurde voordat de spelers mijn idee van voetballen begrepen. Ik heb het systeem vaak gewisseld, moest zoeken. Wel heb ik altijd de steun van de spelers gehad.

Wat is je mee- en/of tegengevallen wat betreft jezelf en wat betreft de spelers?

De overgang van assistent-trainer ( wat ik in België was) naar eindverantwoordelijke viel mee. Mijn keuze voor de club SDO was een juiste. Ik kan hier ongestoord werken en heb goede assistent-trainers. Wat betreft de spelers: de trainingsopkomst is flink verbeterd en dat moet zo blijven. Men kwam graag trainen; er was/is een goede sfeer. De mentaliteit was in het begin veel te laks. Dat was een probleem. Niet iedereen heeft de echte wil om in het eerste elftal te spelen. Het voetbalverstand was te klein, maar dat is nu beter. Ook de mentaliteit is nu beter geworden en men neemt mijn aanwijzingen aan. De spelers beseffen dat het beter moet en ook daarom zit ik er kort op.

Wat verwacht je van komend seizoen?

Het zal moeilijk worden. We zitten in een sterke klasse. Natuurlijk willen we elke wedstrijd winnen, maar dat zal niet gebeuren. Elke wedstrijd moeten we 100% zijn. De spelers moeten zich verder ontwikkelen en mee moeten in een hoger tempo. Het wordt voor iedereen een leerzaam jaar en de resultaten kunnen vertrouwen geven. Blijven wij uit de gevarenzone, dan doen we het fantastisch. We zijn als team gegroeid bijv. in het onderling coachen. Op voorhand moeten we zeker niet panikeren! We moeten vertrouwen hebben, maar nogmaals: het zal moeilijk worden. Als we dit jaar in de vierde klasse kunnen overleven, zijn we vertrokken om in de toekomst nog jaren in de 4e klasse te kunnen spelen. Natuurlijk heb ik vertrouwen in een goede afloop en ik verwacht ook dat we eens een keer geen nacompetitie hoeven te spelen. Vessem is volgens mij de favoriet voor de titel. Hebben echt een goed elftal (met snelle spitsen h.h.)

Waar moeten de spelers en jij nog aan werken?

Ik wil de spelers beter maken als voetballer en leren slimmer te handelen in bepaalde wedstrijdsituaties. De spelers moeten maximaal presteren en ook als groep/team moeten we stappen zetten. Een heel moeilijke keuze voor mij is wie de keeper van het eerste elftal zal worden. Er is geen enkele club in de 4e klasse met twee zulk goede keepers. Ik heb het team al wel in m’n hoofd.

Wat wil je nog zeggen over het een of ander?

Ik ben blij dat ik nog een jaar bij SDO kan en mag trainen. Voor mijzelf hoop ik ook dat we goed draaien; is goed voor mijn c.v.. Ik heb een binding met SDO. Het moet klikken en dat is het geval. Het is prima!! De samenwerking met Tommy van Gestel en Arno van de Zande is goed. De promotie naar de vierde klasse was het werk van mij, Tommy, Arno en de groep. Ook ben ik blij met keeperstrainer John van de Nieuwenhof. Bij het tweede elftal zijn enkele A-jeugd spelers aangesloten, maar een paar spelers zijn in een lager elftal gaan spelen en nu mist men wel centrale verdedigers. Als het tweede net zo sterk speelt als vorig seizoen, dan is het goed. Ook daar heb ik alle vertrouwen in. 

Aanvulling van mij ( h.h.): SDO speelt dit jaar inderdaad in een heel sterke klasse. Handhaving zal dan ook een prima prestatie zijn en die wil ik dan in mei/juni ook wel belonen met een vaatje bier.